Magnolia Butterflies Plantering

Tidpunkt

Magnolior planteras lämpligen på våren. Kruk-/containerodlade plantor kan i princip planteras närsomhelst det går att gräva, bara rötterna är friska och inte skadas vid planteringen, men det bästa är om man kan välja är att sätta dem på våren eller sensommaren så att de är etablerade till vintern.

Gropen
Första rådet vid magnoliaplantering är att gräva en rejäl grop. Gräv sedan ytterligare och gör gropen dubbelt så stor! Rotsystemet breder ut sig mer än det går på djupet. Gropen bör därför hellre vara vid än djup. Om man har en bra jord från början räcker det kanske med att man gräver igenom och förbättrar med torv, men i de flesta fall bör man förbereda med en rejäl planteringsbädd för att ge plantan en bra start och utrymme att utvecklas.

Jorden
Planteringsbädden skall fyllas med en bra jord. Det finns många avancerade recept på sammansättningen, men det viktigaste är att den är väldränerad och mullrik. Använd mycket, helst grov, torv och blanda med kompost, planteringsjord, sand, barkmull etc. Magnolior vill ha kalkfri jord, men med en mullrik, fuktighetshållande jord verkar de vara mer toleranta.

Dränering
Magnolior tycker om vatten men tål inte vatten stående runt rötterna, i synnerhet när de är nyplanterade. Jorden bör därför vara genomsläpplig. Om marken är kompakt och det riskerar att samlas vatten i gropen vid kraftigt regn eller snösmältning bör man höja upp odligsbädden i stället, eller plantera i en slänt. Ofta ser man rekommendationer att fylla botten med dräneringsmaterial. Om marken dränerar dåligt har det bara motsatt effekt; gropen fylls med vatten som blir stående i botten.
Se till att sätta ned stödkäpparna innan plantan planteras för att inte riskera att skada rötterna när de körs ner i marken.

Plantering
Plantan skall tas försiktigt ur krukan eller odlingspåsen så att man stör rotklumpen så lite som möjligt. Odlingspåsar bör man var noga med att skära eller klippa upp utan att skada rötterna. Sätt ned plantan i gropen och fös igen. Tryck till jorden runt klumpen med händerna så att den står stadigt. Trampa inte!
Se slutligen till att plantan är välvattnad och väl uppbunden så att den inte står och vickar när det blåser.

Om det låter omständigt så kan man säkert lyckas genom att bara gräva en grop stor nog för rotklumpen, sätta ned plantan och peta igen! Det är dock dumt att inte offra lite extra jobb och omsorg. Magnoliaplantor kostar lite mer än många andra växter och resultatet om det lyckas är absolut värt besväret!