Perenner A-C


Adiantum pedatum/aleuticum (65kr)
A. p. v. imbricatum (65kr) Frilandsadiantum
Två mycket snarlika arter, enligt vissa samma rt. Ser ömtåliga ut men är mycket härdig och får skira, tunna och friskt gröna blad på tunna svarta stjälkar.
Fuktighetshållande och mullrik jord i halvskugga. A. p. imbricatum är en lägre form (20cm)
30-50cm.

Adiantum venustum (75kr)
Bergsadiantum
Skira, friskt gröna blad på tunna svarta stjälkar i låga breda tuvor.
Fuktighetshållande och mullrik, gärna kalkhaltig jord i halvskugga.
20cm.

*

Anemone hybrider 'Wild Swan', 'Dainty Swan', 'Elfin Swan' etc (75kr)

En ny typ av anemonhybrider som liknar ett mellanting mellan tovsippan och höstanemonen. Värdefulla för sin långa blomningstid, blommar sporadiskt under sommaren och hösten.
Vita blommor tonade i blåviolett/lila på utsidan. Vill ha en väldränerad, men inte för torr jord i sol-halvskugga.
30-50cm.
*

Anemone altaica (45kr)

Altaisippa En art som liknar vår egen vitsippa mycket med rent vita blommor. Blommar mycket tidagare, t o m i mars vid milt väder. Lika lättodlad som vitsippan i mullrik jord och halvskuggigt läge.
10-20cm.
*

Anemone canadense (55kr)

Ängsanemon En lättodlad och långblommande anemonart. Rent vita skålformade blommor under senvår och försommar.
Trivs i lite fuktigare jord i sol till halvskugga. Breder sakta ut sig med rotskott och passar bäst tillsammans med andra starkväxande perenner eller lite "vildare" planteringar.
40-50cm.
*

Anemone, sippor (från 45kr)

Vit- och gulsippor Vitsippor och gulsippor, samt deras hybrid svavelsippan finns i ett otal former. Variationsrikedomen är stor med enkla, dubbla och fransiga vartianter. Vitsippan finns dessutom i olika färger med rosa, blått och violett. Ett urval av dessa kommer att finnas under säsongen. Hit räknas även närbesläktade arter.
Lättodlade i mullrik jord och halvskuggigt läge.
10-20cm.
*

Anemone sylvestris (45kr)

Tovsippa En anemon med stora vita blommor på stadiga stjälkar under senvår och försommar. Trivs i sol till halvskugga, Tålig och fungerar bra i de flesta jordar.
30-40cm.
*

Anemonella thalictoides (80kr)
Anemonella th. mörkrosa form (80kr)
Anemonella th. 'Cameo' (125kr)

Anemonella th. 'Oscar Shoaf' (125kr)

Sippruta En nordamerikansk skogsväxt som får vita/rosa blommor på våren. Rötterna liknar små dahliaknölar och trivs i mullrik, lucker och gärna lite grusig jord och halvskuggigt läge.
Sorten 'Oscar Shoaf' är rosa och helt fylld. Den har en mycket lång blomningstid tack vare att den är steril och inte sätter några frön.
10-20cm. 'Cameo liknande men ljusare i färgen.
*

Anemonopsis macrophylla (80kr)
Anemonopsis m. alba (120kr)
Porslinsanemon En sensommarblommande skuggväxt från japan. Lite ormbunkslika blad och upprätta stänglar med nickande blommor under lång tid sensommar och höst. Blommorna har tjocka, vaxartade blomblad, blekt lilarosa eller vita.
Trivs i skuggigt läge i fuktighetshållande mulljord. Passar i torvparti eller tillsammans med ormbunkar och Hosta.
40-70cm.
*

Asarum europeum (45kr)

Europeisk hasselört Vintergrön marktäckare. Rundade, blanka och mörkgröna blad på en krypande ört. Användbar som marktäckare under buskar och träd även i ganska djup skugga. Märkliga men oansenliga blommor under bladen. Tålig och långlivad när den etablerat sig.
10cm.
*

Astilboides tabularis (85kr)

Parasollblad Ett frodigt inslag i trädgården med sina stora, ljust gröna, parolliknande blad som kan bli 60cm i diameter eller mer. Blommar på sommaren med en hög vippa med små vita blommor. Det är dock bladen som är den främsta attraktionen.
Behöver näringsrik och fuktig jord för att utvecklas till sin rätt. Halvskugga.
ca 150cm.
*

Blechnum spicant (65kr)

Kambräken
En vintergrön ormbunke med enkelt parflikiga blad. Trivs i ett fuktigt läge i skuggigt torv- eller stenparti. Önskar kalkfri jord.
Bildar som äldre stora runda rosetter med upprättstånde fertila blad i mitten.
30-50cm.
*

Cardamine glanduligera (45kr)

Ungersk Tandrot Kommer upp på våren ungefär som en vitsippa och blommar med lila nickande blommori april-maj. Blankt, flikigt bladverk med purpurfärgad undersida och krypande jordstammar. Vissnar snart ned efter blomning.
Lundväxt, mullrik jord i halvskugga och vårfukt.
20-25cm.
(Syn. Dentaria glanduligera)
*

Corydalis bracteata (65kr)

Kanariegul nunneört Gula, ganska stora blommor. Bildar ruggar på våren och vissnar snabbt ned efter blomningen. Vill ha en väldränerad jord, gärna i fuktigt och svalt läge. Förökar sig långsamt, men sprider sig genom självsådd där den trivs och kan användas till förvildning.
25-35cm.
*

Corydalis malkensis (65kr)

Nunneört Gräddvita, ganska stora blommor. En av de första nunneörterna att blomma på våren. Vill ha en väldränerad jord, gärna i fuktigt och svalt läge. Förökar sig långsamt, men sprider sig genom självsådd där den trivs och kan användas till förvildning.
20-25cm.
*

Cypripedium, arter och hybrider (från 250kr)

Guckusko Enstaka plantor av olika både arter och hybrider. Exotiska blommor i maj-juni. Trivs i lucker mullrik och fuktighetshållande jord i halvskuggigt läge. I synnerhet hybriderna är ofta mer lättodlade än man kanske tror och bildar snabbt fina ruggar.
30-60cm.
*