Perenner D-J


Darmera peltata (85kr)

Sköldbräcka Fuktälskande växt med en krypande rotstock och runda läderartade blad på höga stänglar som gör ett mycket frodigt intryck. De vita eller rosa blommorna kommer i flockar på våren före bladen.
80-100cm.

Dictamnus albus 'Albiflorus' (75kr)

Moses brinnande buske
Orkidéliknande vita blommor i juni.
Vill ha väldränerad jord i soligt läge. Kan bli mycket långlivad och bilda stora ruggar om den trivs.
De aromatiska ångorna som avges vid varmt väder kan antändas och har gett växten dess namn.
80-100cm.

Epimedium, Sockblomma

Ett urval epimedium kommer finnas under säsongen, både nya och gamla arter och hybrider utöver listade sorter.

E. 'Frohnleiten 65:-
E. pinn. ssp. colchicum 75:-
E. rubrum 75:-
*

Epimedium 'Red Maximum' (85kr)

En ny mörkröd hybrid.
Långa stänglar ovan bladverket med djupt röda blommor med långa sporrar. Blommar under lång tid under våren och sporadiskt under sommaren.
Mullrik, gärna fuktig jord.
35-45cm.
*

Epimedium grandiflorum v. nanum (65kr)

Japansk sockblomma En dvärgform med vita blommor i maj-juni på tunna stänglar. Bildar låga, kompakta ruggar med blommorna ovanför det ofta vackert mönstrade bladverket. Trivs i halvskuggigt läge, gärna tillsammans med små ormbunkar, dvärghosta och andra lundväxter i surjord
5-20cm.

E. g. 'Red Beauty' (75kr)

En form med rosaröda blommor i maj-juni på tunna stänglar.
20-30cm.
*

Epimedium leptorhizum (85kr)

En av de nyare asiatiska artna i odling.
Förhållandevis stora, ljust lilarosa blommor på en låg planta i maj-juni. Breder sakta ut sig till låga mattor i halvskuggigt läge.
Mullrik, gärna fuktig jord. Lämplig som marktäckkare.
25cm.
*

Epimedium platypetalum (85kr)

En av de nyare asiatiska artna i odling.
Tunna gracila stänglar med små, lysande gula klockor som sticker upp ovan bladverket i maj-juni. Breder sakta ut sig till låga mattor i halvskuggigt läge.
Mullrik, gärna fuktig jord. Lämplig som marktäckkare.
5-20cm.
*

Epimedium youngianum v. Niveum (65kr)

Bildar täta ruggar och får små vita blommor på tunna stjälkar under våren. Trivs i halvskugga och lite fuktigare mullrik jord. Härdig och tålig.
15-30cm.
*

Eranthis hyemalis fl.pl (65kr)

Vintergäck En dubbel form av den välkända vintergäcken. En av de första blommorna på våren tillsammans med bl a snödroppar. Breder sakta ut sig i skuggiga, fuktiga marker, t ex under träd och buskar. Den dubbla formen sätter begränsat med frö, men de dubbla blommorna verkar gå i arv.
5-10cm.

E. h. 'Schwefelglanz'.(45:-)
En enkel, ljusgul form av vintergäck.
*

Erythronium Kinfauns Pink (65kr) (få)
Erythronium White Beauty (75kr)

Hundtandslilja-hybrider Två lättodlade hybrider med vackert marmorerat bladverk. Trivs i svalt och halvskuggigt läge och bildar ganska lätt ruggar när de etablerat sig. Vill ha en fuktighetshållande jord, lite torrare under sommaren.
30cm.
*

Fritillaria reuteri (85kr)

Klocklilja En ganska ny art i handeln. Får en upprätt stängel med gräslika blad och en eller ett fåtal nickande klockor i rödbrunt och en bred gul kant. Blomman liknar den vanligare F. michailovskyi, men är betydligt högre och får större blommor.
Vill ha en väldränerad jord i sol till halvskuggigt läge. Jorden kan gärna torka upp lite på sommaren, men bör vara fuktighetshållande på våren. Maj.
30-40cm.
*

Glaucidium palmatum (150kr)

Bägarlönn En ganska stor, skålformad blomma i en lite udda lavendel-lila färg med fyra breda blomblad och lönnlika blad. En japansk skogsväxt som blir 30-50cm hög och som så småningom kan bilda en stor rugge. Härdig men bör täckas med lite torra löv som skydd mot barfrost. Fuktig mullrik jord i halvskugga passar bäst.
30-50cm.
*

Haberlea f-c 'Connie Davidson' (80kr)
Haberlea rhodopensis (80kr)
Haberlea rh. alba (80kr)

Haberlea Stenpartiväxt med rosetter av vintergröna, ludna blad.
Läppblommor på stänglar ovan rosetterna, ljuslila med gult öga. 'Connie Davidson' är en sort som är lite större i alla delar.
Passar bäst att växa i springorna mellan klippblock eller stenarna i en mur, men kan även växa i väldränerad jord i stenpartiet. Vill ha mullrik jord och en plats undan solen.
15cm.
*

Helleborus ericsmithii ´Winter Moonbeam´ (150kr)

Julros En vintergrön julros med vita blommor med rosa utsida, senare helt mörkrosa till vinröda, i klasar och ett vackert marmorerat bladverk. Skyddat, väldränerat men ej för torrt läge i sol-halvskugga.
30-50cm.Fler sorter av julros kommer att finnas i enstaka exemplar.

Isopyrum thalictroides (55kr)

Vitsippsruta En liten, gracil vårblommande skogsväxt. Kommer upp tidigt på våren så fort som snön smält och blommar med små flockar av vita skålformade blommor på tunna stjälkar. Bladen är flikiga och ormbukslika. Breder ut sig i skuggiga och vårfuktiga lägen med tunna revor och underliga små knippen av rötter. Liknar litegrand en liten vitsippa, men blommar tidigare och är redan i full blom när de första vitsipporna slår ut.
10-20cm.
*

Jeffersonia dubia (80kr)

Presidentsippa En lundväxt från Manchuriet och Kina. Ljust blåvioletta skålformade blommor april-maj. De kontrasterar vackert med de lysande vinröda späda skotten som senare blir grågröna, runda blad på tunna stänglar i tuvor. Äldre plantor bildar ganska omfångsrika tuvor om de trivs och kan fröså sig. Vill ha en mullrik jord i vårfuktigt och halvskuggigt läge.
20-30cm.
*