Perenner R-Z


Ramonda myconii (80kr)

Spansk ramonda En stenpartiväxt för skuggiga lägen mellan några stenar eller i en klippskreva. Bildar kraftiga rosetter som kan fylla en klippskreva som äldre. Violetta, s:t paulia-liknande blommor i juni. Härdig och långlivad när den etablerat sig.
10-15cm.
*

Ranunculus aconitifolius fl.pl. (95kr)

Stormhattsranunkel Rent vita och helt fyllda blommor som små knappar på grenade stänglar i maj-juni. Vill ha en fuktig jord i sol till halvskugga.
Lång blomningstid.
60cm.
*

Saxifraga hirsuta (55kr)
Saxifraga sp. (45kr)
Saxifraga 'Winifred Beavington' (45kr)
Saxifraga umbrosa ´Clarence Elliott´ (55kr)

Skuggbräckor Arter och hybrider besläktade med skuggbräckan. Lättodlade, mer eller mindre vintergröna marktäckare. Bildar mattor med gröna rosetter och får på sommaren skira stänglar med rosa till rosavita blommor.
Bäst i väldränerad men fuktighetshållande jord i halvskuggigt till skuggigt läge, men tål även andra lägen t o m sol.
15-25cm.
*

Soldanella 'Spring Symphony' (80kr)

En alpväxt med runda, läderartade blad i rosetter och fransade klockblommor på låga stänglar om våren. Vill ha en lucker, gärna lite grusig men fuktighetshållande jord med lågt PH. Lämplig för torvparti eller lite fuktigare stenparti.
5-15cm.
*

Trillium grandiflorum (från 120kr)
Trillium gr. fl. pl. (300kr)
Trillium g. 'Snowbunting' (300kr)

Storblommigt Treblad Stora, rent vita blommor i maj på en av de mer lättodlade Trillium-arterna. Bildar så småningom stora ruggar med många stänglar om den trivs.
'Snowbunting' och fl pl. är vackra dubbla former med helt fyllda blommor som varar länge. Lika lättodlade som arten.
Vill ha djup, mullrik jord i halvskuggigt läge.
30-40cm
*

Trillium nivale (från 100kr)(endast få)

Snötrillium En av de minsta och tidigaste Trillium-arterna. Kommer upp så snart marken töar och blommar under lång tid med små, rent vita blommor på korta stänglar. Vill ha en lite mer grusig men mullhaltig jord. Kräver omsorgsfull placering p g a sin lilla storlek, men växer till sig när den etablerat sig och bildar fina små ruggar.
10-15cm
*

Trillium albidum (från 120kr)
Trillium cuneatum (från 120kr)
Trillium erectum (från 120kr)
Trillium flexipes (från 120kr)
Trillium luteum (från 120kr)

Treblad Några fina arter av treblad som trivs i ett halvskuggigt läge i djup och mullrik jord som inte är för torr under våren. Paddtrebladen (T. cuneatum, vinröd och T. luteum, gul) och Jättetrebladet (T. albidum, vit) får sina blommor mitt i mellan de mönstrade bladen. Purputrebladet (T. erectum) får en djupt vinröd blomma på en kort, böjd stängel, liksom den vita T. flexipes.
30-50cm
*

Trollius europeus (55kr)
Trollius ´Cheddar´ (70kr)

Trollius ´New Moon´ (70kr)

Smörboll, Daldocka Vår inhemska daldocka får klart gula bollformade blommor på raka stänglar i maj. Trivs bäst i riktigt fuktig, mullrik jord, men kan klara sig bra i vanlig trädgårdsjord bara den inte är för torr. Sol-halvskugga.
Sorten 'Cheddar' får svalt blekgula blommor.

Uvularia grandiflora (45kr)

Guldrams En nordamerikansk lundväxt som bildar ruggar med upprätta, nästan bambulika skott.
I maj blommar den med gula, hängande klockor i bladvecken vartefter som stänglarna sträcker på sig. Blommorna har långa, lite vridna blomblad.
Yngre plantor blir ca 30cm höga, men äldre och välmående plantor kan bli 60cm.
En växt för väldränerad, fuktighetshållande jord i lätt skugga.
30-60cm.
*